bangkitlah

Tatkala kewafatan Rasulullah SAW, seluruh ummat Islam di jazeerah 'Arab seolah-olah hilang pendirian. Seluruh ummat Islam kesedihan kerana kehilangan insan yang cukup di sayangi dan di sanjungi.

Al-Faruq (Saidina 'Umar 'Al-Khattab), seorang sahabat Rasulullah SAW yang setia bingkas ke hadapan ummat dan memberitahu mereka,

"Sesungguhnya orang munafik menganggap bahawa Rasul Allah sudah wafat, dan sungguh demi Allah, Muhammad tidak wafat, tetapi dia pergi kepada Tuhannya sebagaimana perginya Musa bin Imran."

"Demi Allah, Rasulullah akan kembali dan biarlah ia memotong tangan orang-orang yang meganggap baginda telah wafat."

"Ketahuilah, begitu kudengar sesraong mengatakan bahawa Rasulullah telah wafat, maka aku akan belah kepalanya dengan pedangku ini."

Hingga begitu keaadan beliau. Beliau tidak dapat menerima kewafatan Rasulullah SAW kerana sayangnya beliau terhadap baginda SAW.

Andai Al-Faruq pun dalam keadaan sedemikian, apatah lagi sahabat-sahabat yang lain. Keadaan ummat Islam pada ketika itu kelihatan tidak menentu.

Abu Bakar As-Siddiq, seorang sahabat yang setia kepada Rasulullah SAW telah pun hadir ke reumah Baginda SAW untuk melihat wajah kekasih yang dicintai itu. Betapa hatinya sedih menatapi insan tersayang terbaring ditengah-tengah rumah Baginda SAW. Namun, beliau menyedari, Allah SWT telah melaksanakan urusanNya terhadap Baginda SAW. Rasulullah SAW kini telah pun bertemu kembali Rabbnya.

Beliau keluar daripada rumah dan melihat kekalutan ummah. Begitu menyedihakan sekali keadaan ummat kerana tidak dapat menerima kewafatan Rasulullah SAW, lalu beliau tampil ke hadapan untuk mengingati mereka,

"Wahai orang ramai! Siapa yang menyembah Muhammad maka sesungguhnya Muhammad telah mati."

"Dan sesiapa yang menyembah Allah, maka sesungguhnya Allah hidup selamanya dan tidak boleh mati."

Kemudian dia membacakan sepotong ayat al-Quran :
Dan tidaklah Muhammad itu kecuali seorang Rasul dan telah lewat sebelumnya rasul-rasul, maka jika ia mati atau terbunuh apakah kamu sekalian akan berpaling ke belakang? Barang siapa yang berpaling ke belakang maka ia tidak akan merugi Allah sedikitpun dan Allah akan membalas orang-orang yang bersyukur. [Ali-'Imran : 144]
Demi Allah, ummat Islam ketika itu yang mendengar ayat Allah itu seolah-olah disambar petir. Saidini 'Umar yang tadi teguh berdiri tiba-tiba jatuh ke bumi kerana lemahnya kakinya mendengar firman Allah tersebut. Betapa beliau merasakan, bagaiman boleh muncul ketabahan yang begitu utuh dalam ssat-saat yang membingungkan ini.

Ada pun, kata-kata orang mukmin itu ibarat helang yang hinggap dalam sekelip mata pada kata rahsia yang akan mengembalikan semangat ummat yang telah jatuh kepada kesedaran untuk menyambut tanggungjawab yang besar.

"Sesiapa yang menyembah Muhammad, maka sesungguhnya Muhammad telah mati. Dan siapa yang menyembah Allah maka sesungguhnya Allah hidup selama-lamanya dan tidak boleh mati. Kalau begitu, naiklah kuda-kuda Allah. Kibarkanlah bendera-bendera Allah. Hai para pembawa panji ini, berdirilah dan pergilah serta teruskanlah perjalanan menuju matahari yang bersinar dengan agama yang baru."

Teriakan Abu Bakar As-Siddiq telah mempengaruhi jiwa-jiwa mereka. Mereka kemudian bangkit dan menuju ke tubuh mulia yang terbaring dan memberikan penghormatan yang terakhir bercampur dengan tekad yang kuat yang akan mereka pergunakan untuk menyambut tanggungjawab di masa berikutnya.

Lantaran daripada peristiwa ini, bendera Islam telah disambut oleh para sahabat untuk sebarkan Islam keseluruh pelosok bumi. Dengan berbekalkan keimanan dan ketaqwaan, mereka berusaha untuk menyampaikan cahaya Islam kepada setiap tempat yang dilalui, setiap manusia yang di temui.

Berkat usaha mereka, Islam kini bertapak di tanah air tercinta, Malaysia. Begitu murni niat dan usaha orang-orang terdahulu. Hanya Allah sahaja yang layak membalas mereka dengan sebaik-baik balasan kerana mereka telah membuktikan setiap amalan mereka.

Kini, panji-panji Islam telah diserahkan kepada generasi baru. Kini, tibalah masanya untuk generasi baru ini menyambung usaha Rasulullah SAW, para sahabat dan orang-orang terdahulu untuk menyampaikan risalah mulia ini kepada seluruh makhluk di dunia ini hingga suatu masa, seluruh makhluk akan tunduk dan patuh pada Allah, rabbul 'alamin.

Wallahu'alam
cp-ed from here

4 comments:

at-toriQ said...

suka2!
jzkk akak dear~

maiGeta said...

erkk....
makin suram blog nih,xsgka lak ada g org yg nk wat post br..

thnx tikah~

Farihin Asnur said...

nice sys!~:)

everjihad said...

subhanallah!

jemput update usrah ottawa to blog usrah pusat - secanada.

insha Allah, together WE work for it.

www.usrah-canada.blogspot.com